top of page
  • Foto van schrijverProject Jonggras Sportbuddies Academie van de Stad

Sportavond JongGras! 20-03-2023

Bijgewerkt op: 6 jul. 2023

Sport zorgt ervoor dat je fysiek en actief bezig bent. Maar net zo belangrijk is het sociale aspect van sport. En dat sport verbindt zien wij voor onze ogen gebeuren! Samen met Stichting On The Move Sportvrienden organiseerden wij een sportavond voor de studentcoaches en hun buddy’s. Doel: sporten, maar vooral verbinden en plezier hebben!


20 maart kwamen de student coaches en jongeren op een regenachtige maandagavond op samen in een sportzaal in Overvecht. Hier stond Marco klaar iedereen aan het werk te zetten! Als projectleider binnen On The Move organiseert hij evenementen en sporttrajecten, en geeft wekelijks sportlessen. Dit keer stond er voor JongGras een leuke, pedagogische sportles klaar met diverse activiteiten en spelvormen.


"We hebben verschillende vormen gedaan zoals warming-up spelletjes, teambootcampen, basketballen en pionnen handbal. En we zijn geëindigd met Kinball, een soort van volleybal met een hele grote opblaasbal. Ik heb bewust gekozen voor verschillende vormen van sport waarbij het ging om team dingetjes." - Marco


Verschillende soorten sporten dus, en de buddykoppels werden aan het werk gezet. Een warming up in het teken van snelheid en behendigheid, precisie en tempo tijdens basketbal, en teamwork en afstemming bij het Kinball. Vooral dat laatste was mooi om te zien en ook het doel van deze sportles, legt Marco uit, ondanks het winst-verlies element wat erin zit.


"Het ging vooral om lachen, samenwerken en elkaar motiveren. Juist door heel veel verschillende dingen te doen, lukt het om iedereen met een glimlach naar huis te laten gaan!" - Marco


En die glimlach zagen wij ook terug. Tijdens de warming up was het nog aftasten, maar gaandeweg de spellen verdween dat. Iedereen ging er fanatiek in, er werd efficiënt samengewerkt en iedereen was vooral aan het genieten. Er kwam toenadering tussen mensen en culturen, er waren geen barrières. Sport is een sterk middel voor de sociale integratie van nieuwkomers.


Even inzoomen: Stichting On The Move Sportvrienden?

On The Move Sportvrienden richt zich op alle jongeren van 4 tot 30 jaar, die een afstand voelen tot de maatschappij. Door autisme of ADHD, of gebrek aan een rolmodel, slechte ervaringen bij een vereniging of gewoonweg geen geld hebben. Door sport en spel in te zetten, probeert de stichting hen weer aan te laten haken. Ze bieden een breed aanbod van 3x3 basketbal, bootcamp, VR-sports, padel, thaiboksen, yoga en boulderen. Het draait om positiviteit en plezier, met de focus op de jongeren.


"We gaan uit van de behoefte van de jongeren, de vraagkant is leidend. De groepen zijn meestal klein, en aangevuld met vrijwilligers die als rolmodel helpen de jongeren te motiveren en een positieve vibe stimuleren in de groep. En we zetten jonge trainers in, met kennis van de doelgroep." - Marco


Wij van JongGras zijn erg blij met On The Move Sportvrienden als partner, die zich net als ons inzet om sport naar íedereen te brengen, inclusief nieuwkomers in Utrecht. Mocht je zelf interesse hebben om hier te sporten, of ken je iemand? Twijfel niet om marco@onthemovesportvrienden te benaderen, of meld je aan via hun website.



12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page